Når det kommer til områder i dit hjem, som du ved har brug for din opmærksomhed, er skorstenen nok ikke så langt oppe på listen. Da det ”eneste” skorstenen skal gøre, er at flytte røgen fra din pejs, brændeovn eller fyr ud af huset, kan man sagtens fristes til at tro, at den aldrig behøver nogen form for vedligeholdes. Selvom den som regel er lavet af mursten eller cement, skal skorstenen faktisk vedligeholdes relativt ofte. Hvis ikke kan d et gå hen og blive en dyr fornøjelse. Rengøringen af skorstenen er vigtig, og er det et stykke tid siden du har gjort det sidst (eller du aldrig har gjort det) er her nogle tips og tricks.

Hvorfor du skal være opmærksom på din skorsten

Til trods for sit rustikke ydre, og sit enkle job, har din skorsten faktisk brug for opmærksomhed fra tid til anden. Det skyldes den opbygning af sod, som nemt over tid kan tilstoppe den eftersom blokeringer opbygges. En anden trussel er det der kaldes creosot. Det er et kemikalie der frigives når visse materialer brænder. Har du kul, træ eller andre lignende materialer i dit varmesystem kan en ufuldstændig forbrænding resultere i en ophobning af dette biprodukt. Over tid bygges det op:

  • På indersiden af ​​din skorsten
  • I røgkammeret
  • I din fyrkasse
  • På spjældet.

Problemet med sod og creosot er, at når det trænger ind i skorstenen og opbygges, bliver det sværere og sværere at komme af med røgen. Det betyder, at du kan få  problemer med at tænde op i ilden, og i værste fald, at dette creosot antændes. Creosot er årsagen til de farlige skorstensbrande. Obs: Fyr indeholder mere creosot end andre slags træ, så hvis du fyrer med dette skal du være ekstra opmærksom. Til dette formål anbefaler vi en skorsten fra Schiedel. Læs mere på linket eller kontakt dem på følgende info:

Schiedel Skorstene A/S
Industrivej 23
7470 Karup J
70 10 20 11
56.318359,9.178239

(Sådan anbefaler vi ikke, at skorstenen renses )

Få din skorsten tjekket

Vi vil snakke mere om skorstensrengøring i et øjeblik, men det er også vigtigt, at du får jer regelmæssigt inspiceret. Medmindre du nyder en unormal mængde brande hvert år, vil årlige

inspektioner gøre. Selvom du næsten ikke bruger din pejs, er en skorstensinspektion en god ide, da serviceman kan tage et kig på alle dine varmesystemer for at sikre, at problemer ikke lurer.
Klart den bedste måde, at tjekke efter ophobning af sod og creosot, er at tage fat i skorstensfejeren med regelmæssigt mellemrum. Medmindre du fyrer unormalt meget op i dit system, vil det være tilstrækkeligt med en inspicering årligt. Derudover er skorstenen er dejligt varmt sted for dyr såsom fugle, og selvom du tror din skorsten er forseglet kan det ofte snige sig andre ting derind.

Hvornår skal du planlægge en skorstensinspektion

Når du har problemer med din skorsten, er det nødvendigt med en inspektion. En skorstensrengøring kan anbefales, men nogle gange er løsningen noget enklere.
Hvis du lige har købt dit hjem, er en inspektion altid en god ide. Selv hvis den sidste boligejer hævder, at de fik skorstenen tjekket for nyligt, er det efter vores mening ikke værd, at tage risikoen.

Så husk at tag fat i din lokale skorstensfejer, og få tjekket din skorsten inden det er for sent.