Det at installere en automatisk garageport åbner er ikke en simpel gør-det-selv opgave som mange tror. Det er dog meget lettere at gøre det selv, end for år tilbage da garageport producenter ved, at mange gerne vil klare det uden en fagmand.

Det skal du huske

Først og fremmest burde der gerne være en uddybende monteringsvejledning hos størstedelen af alle garageport åbnere. Det er vigtigt, at du følger denne vejledning helt til takke, for at undgå problemer med funktionaliteten og sikkerheden. Det kan faktisk godt udvikle sig til en farlig situation, da en garageports automatik har fat i højspændingsfjedre, som kan oplagre meget store mængder energi.

Det første du skal sikre dig når du installere en garageport åbner er, at garageporten ikke er for tung til den. I manualen ved det være opgivet hvor mange kg automatikken kan trække, og det er vigtigt at overholde dette. Er den for let vil det kræve en forstærkning af garageporten.

Tjek garageportens bevægelse

Tjek herefter at garageporten er relativt let at åbne manuelt. Porte skal glide nemt i skinnerne, og der må ikke være lyder eller bump. Det er meget muligt at en garageport hvis åbner er blevet så gammel, at den skal udskiftes, også selv har brug for en opgraderingen. Overvej derfor om det ikke ville være smart at udskifte hele bunken nu du er i gang. Hvis du vælger den vej, så sørg for at selve rammen i garagen kan holde til den nye garageport.

Automatikken til garageporten skal selvfølgelig også tilsluttes strøm for at fungere. Husk ALTID at tage strømmen fra automatikken, INDEN du begynder at rode med ledninger. Sørg for at eventuelle ledninger ikke står i vejen, så man kan falde i dem.

Hav udstyret i orden

Jo mere værktøj du har, jo lettere vil det være at installere din nye automatik. Værktøj såsom trinladder, bor, målebånd, hammer, skruetrækker, sideskærer, tang, justerbar nøgler og en sav vil være gode at have ved hånden ved sådan et projekt.

Der findes 3 forskellige typer garageport åbner, men den nemmeste og mest enkle er det der kaldes skruetræk. Når det er installeret, vil det kræve midt eller ingen vedligeholdelse, da der ingen bælter eller kæder er. Det er lovpligtigt, at alle garageport automatik systemer har en sikkerhedsfunktion, der kan modsætte garageportens bevægelse, skulle den støde på noget. Her er der mange forskellige følere og sensorer der kan anvendes, og det er meget vigtigt at disse bliver testet for din og din families sikkerhed.

Det at installere en automatik til garageporte bør kun foretages af en person, som er vant til det mere avancerede gør-det-selv arbejde. Uanset hvad du gør, skal du ikke tage let på sikkerheden da der er mange kræfter på spil når det gælder fjedre og elektricitet. Husk, at dobbelttjekke alt, og spænde alting lige en ekstra tand.